Zafiyet Taraması ve Yönetimi

  • Home
  • Zafiyet Taraması ve Yönetimi

Zafiyet taraması, kurulu sistemlerdeki güvenlik açıklarının farklı yazılımlar kullanılarak bulunması, üzerine çalışma yapılarak tanımlanması, düzenlenmesi ve ölçülmesidir. Mevcut sisteme gelebilecek saldırıları önem sırasına göre tespit edip açıkları kapatmak için bu süreç son derece gereklidir. Bu aşamadan sonra sistem güvenliğinde kademeli şekilde iyileştirmeler yapılmaya başlanır.

Siz de işletmenizin çevrim içi varlıklarının güvenliğinden endişe ediyorsanız firmamızla hemen iletişime geçebilirsiniz. Gold Stone olarak kapsamlı bir zafiyet taramasının ardından müşterilerimize raporlama sağlıyor, olası güvenlik açıklarının nasıl kapatılabileceği konusunda rehberlik ediyoruz.

Zafiyet Taraması Kimler Tarafından Gerçekleşir?

Bilgisayar ağı ya da sistemdeki güvenlik açıklarının tespiti sürecinde mutlaka zafiyet taramasına gereksinim vardır. Su süreç, alanında deneyimli profesyonel siber güvenlik uzmanları tarafından yürütülür. Siber güvenlik uzmanları hem otomatik hem de manuel olarak güvenlik zafiyet tarama yapabilir. 

İyi yapılmış bir tarama, sisteminizde bulunan tüm açıkları tespit etmenize imkan verir. Buna istinaden gerekli önlemleri alabilir, ağınızı ve bilgisayarınızı siber saldırılara karşı koruyabilirsiniz. Sistematik bir şekilde, adım adım işlenmesi gereken bu süreç için profesyonel bir destek almak isterseniz firmamızla irtibata geçebilirsiniz.

Merak ettiklerinizi GoldStone teknik birimine sorun!

Zafiyet Taraması Adımları Nelerdir?

Kurmuş olduğunuz bilişim sisteminize kötü niyetli ve yetkisiz bir şekilde sızmaya çalışanları tespit etmek, güvenlik zafiyetlerini bulup gerekli önlemleri almak için zafiyet taraması hizmeti son derece önemlidir. Bunun için temelde iki farklı adım bulunur. Bunlardan ilki iç ağ zafiyet taraması olarak adlandırılır. Diğeri ise aynı işlemin dış ağlar için yapılmasıdır.

İç Ağ Zafiyet Taraması

Bir organizasyonun iç ağındaki dengesiz noktaları tespit etmek adına yapılan taramaya bu ad verilir. İşlemde potansiyel riskler ortaya çıkarılır. İç güvenlik zafiyet tarama için uygulanan adımlar sırasıyla iç ağın kapsamının tespiti, tarama aracı seçimi, taramanın başlatılması ve zafiyetlerin tespit edilmesidir.

Dış Ağ Zafiyet Taraması

İç ağ taramasından farklı olarak dış taramada, organizasyonun dışındaki sistemler kontrol edilir. Burada internete bağlı cihazlar başlıca kontrol yerleridir. Saldırganların potansiyel olarak kullanabilecekleri aygıtlar veya bilişsel mekanizmalardan kontroller yapılarak açıklar çıkarılır. 

Dış güvenlik zafiyet tarama halihazırdaki organizasyonunuzun bilişsel güvenliğini arttırmada oldukça önemli bir aşamadır. Bu adım dahilinde sadece güvenlik açıklarını bulmuş olmazsınız. Aynı zamanda veri hırsızlığının, kaybının ve pek çok kötü eylemin önüne geçmiş olursunuz. Dijitaldeki marka yüzünüzün güvenliğini önemsiyor, açıkları tespit edip gereken önlemi almak istiyorsanız Gold Stone ailesi olarak bizlerden hizmet alabilirsiniz.

Zafiyet Tarama Araçları Nelerdir?

Zafiyet tarama araçları, sistemdeki güvenlik açıklarını ortaya çıkarmada yardımcı olan modüllerin tümüdür. Güvenlik açıklarını tespit edip gerekli önlemi almak adına farklı yazılımlar kullanılır. Sistemin mekanizması, risk durumu ve uygunluğu göz önünde bulundurularak çeşitli yazılım yöntemleri arasından en ideal olan seçilir ve bununla tarama yapılır. 

Tarama sonucunda zafiyetin kabul edilebilir bir seviyeye indirilmesi için çalışmalar sürdürülür. Tüm bu aşamalar bilişsel uzmanlar tarafından gerçekleşir. Gold Stone olarak bizler, alanında profesyonel çalışanlarımızla sisteminizdeki güvenlik zafiyetini tarama araçlarımız sayesinde  en kısa süre içinde bulup gereken önlemleri almaktayız.

Zafiyet Taraması Sonunda Ne Olur?

Hedef ağ veya sistem üzerinden bilgi toplandıktan sonra zafiyet tarama araçları ile beraber güvenlik açıkları çıkarılır. Tüm aşamalar sonlandığında güvenlik açıklarını kapatmak için tavsiye edilen iyileştirmeler yapılır. Bunun için bir eylem planı oluşturulur ve süreç bu şekilde ilerlemeye devam eder. 

Aradan zaman geçtikten sonra tekrar zafiyet tarama araçları ile iyileştirilmiş sistem üzerinden tespitler yapılır. Önceki sisteme nazaran daha az tehdit veya kabul edilebilir açık bulunuyorsa, güvenlik işleminin başarılı bir şekilde sonlandığına kanaat getirilip sistem içindeki güncellemeler belli aralıklarla yapılır.

Hangi Cihazlar veya Sistemler Üzerinden Zafiyet Taraması Yapılır?

İşletim sistemi bulunan her türlü cihaz, siber saldırıya açık durumdadır. Bu tanımla beraber evimizde veya iş yerimizde kullanmış olduğumuz tüm mekanizmalar, potansiyel bir tehdit haline gelmiş durumdadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 

Tüm bu cihazlar kurulup çalışmaya başladığı andan itibaren güvenlik zafiyetlerini bünyesinde barındırır.

Veri hırsızlığı gibi ciddi siber suçların önüne geçmek adına saymış olduğumuz aygıtlar üzerinden güvenlik zafiyet tarama yapmak oldukça önemlidir. Bunun için GoldStone olarak bizler, güvenlik açıklarını kapatmak adına kapsamlı bir zafiyet taraması hizmetini müşterilerimize sunmaktayız. Sizler de sisteminizdeki güvenlik açıklarının önüne geçmek firmamızla irtibata geçebilirsiniz.