Teknoloji alanında meydana gelen yenilikler ve sunulan imkânlar, internetin kullanım oranını da ciddi şekilde arttırmıştır. Bireysel ihtiyaçların yanında özellikle işletmeler, neredeyse işlerinin tamamını bu internet kanalları üzerinden gerçekleştiriyor. Bu durum, olası siber tehlikeleri de beraberinde getirir. Gerçekleştirilen saldırılar içerisinde exploit, en çok kullanılan yöntemlerden biridir. İçeriğin devamında “Exploit nedir?” sorusuyla ilgili merak edilenleri detaylı olarak bulabilirsiniz.
“Exploit nedir?” sorusu, sömürmek ve istismar etmek şeklinde tanımlanabilir. Siber açıdan bakıldığında ise bu terim, internet aracılığıyla çalışan cihazlara yapılan bir saldırı türüdür. Çeşitli kod hatalarından ve cihazlardaki açıklardan faydalanmak isteyen kişiler, özel programlar kullanarak bu işlemi gerçekleştirir. İzinsiz bir şekilde sisteme sızarak kişisel bilgilere erişebilirler.
Sisteme sızma işlemiyle beraber yetkili bir kullanıcı profili oluşturulur. Böylece kullandığınız yazılımlar devre dışı kalır. Sistemdeki en zayıf noktaların bulunması ve kullanılması, tüm verilerinizin güvenliğini riske atar. Bununla birlikte meydana gelen siber saldırıların yaklaşık üçte birinin exploit kaynaklı olduğunu bilmelisiniz. Yapmanız gereken sistem güvenliğinizi etkin şekilde korumaktır. Bu noktada profesyonel ekibimizden destek alarak sorunsuz bir şekilde işinize devam edebilirsiniz.
Exploit saldırısı, sistem açıkları doğrultusunda gerçekleştirilmek üzere tasarlanır. Siber tehditlerin hedeflerine göre exploit virüslerinin amacı değişiklik gösterebilir. Sistemi tamamen durdurmakla beraber yetkili kullanıcı oluşturularak köklü bir değişiklik yapılması mümkündür. Bununla birlikte “exploit nedir?” merakının içerisinde saldırının nasıl yapıldığına dair detayların bilinmesi de oldukça önemlidir.
Exploitler, işletim sistemi veya program fark etmeksizin tamamını ele geçirebilecek biçimde tasarlanabilir. Windows, MacOS, Linux, Java, Unix ve Adobe Reader gibi işlemcilere özel virüsler vardır. Zararlı yazılımlar öncelikle sistemle iletişim kurar. Böylelikle saldırganın amacına ulaşmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda saldırı esnasında pivoting yöntemi de kullanılabilir. Bu da sistem aracılığıyla diğer cihazlara erişim sağlandığı anlamına gelir.
Güvenli olduğunu düşündüğünüz tüm ağların tehlike altında kalabileceğini bilmelisiniz. Zararlı yazılımlarla karşılaşmamak adına gerekli tedbirleri mutlaka almanız gerekir. Aksi durumlarda art niyetle yazılan kodlar sebebiyle büyük zararlara uğrayabilirsiniz. Periyodik olarak gerçekleştirilecek sistem testleri, bu aşamada yardımcı olabilir. Gold Stone ailesi olarak güvenlik açıklarını hızla tespit ediyor ve cihazlarınızı zararlı yazılımlardan korumak için gereken tüm önlemleri alıyoruz.
“Exploit virüsü nedir?” sorusu için en doğru yanıtı vermek adına öncelikle bu virüsün çeşitlerini açıklamak gerekiyor. Bu zararlı kod ve program türleri, genel olarak aşağıdaki gibidir:
Yukarıda belirtilen exploit çeşitleri farklı amaçlara hizmet eder. Saldırıların önüne set çekmek için yapılması gerekenler ise verimli uygulamalarımız sayesinde oldukça kolay bir şekilde tamamlanır.
Yerel exploit olarak da adlandırılan local türünde, sistem içerisinde bulunan kullanıcıların tüm bilgilerine erişim sağlamak mümkündür. Bu virüs .exe veya .gif benzeri dosyaların tıklanmasıyla devreye girer. Çalışmaya başlayan shellcode, hızla ağınıza yayılır ve yetkili profilinin ele geçirilmesiyle saldırganlar istediği değişikliği yapar.
Remote virüsü, internet veya yerel ağlar üzerinden sisteme sızar. Ağ bağlantıları aracılığıyla çalıştığı için güvenlik açıklarını kısa sürede bularak erişim sağlar.
Dos yani Denial of Services türü, öncelikle sistemi yavaşlatır ve durma noktasına getirir. Bu exploit sistemi cihazları ağırlaştırarak arka planda verileri ele geçirir. Böylelikle cihazlar, basit görevleri bile yerine getiremez.
Cihazlardaki client uygulamalarıyla etkileşime geçen bu virüsler, ağ üzerinden sisteme ulaşır. Genellikle sosyal mühendislik saldırıları için kullanılır.
Saldırganlar, sistemi kontrol altına almak için Command Execution’dan yararlanır. Aynı zamanda bu uygulama, son derece profesyoneldir. Siber korsanlar, virüsün en kolay aktif edileceği alanı hızlıca belirler ve sistemi tamamen yönetmeye başlar.
Verileri silmek veya değiştirmek için kullanılan basit yapılı bir zararlı koddur. Veri tabanı kayıtları kötü amaçla güncellendiğinde sistemin büyük hasara uğraması kaçınılmazdır.
Yakın dönemde ortaya çıkan Zero Day Exploit, sistem açıklarının yazılım haline getirilmesidir. Saldırganlar sizden önce yazılım zaaflarını tespit ederse istedikleri değişimleri yapabilir. Aynı zamanda en tehlikeli virüslerden biridir.
“Exploit nedir?” sorusunun cevabını ve virüsün çeşitlerini öğrendikten sonra bu virüsten korunma yollarının da bulunduğunu unutmamalısınız. Alacağınız tedbirlerle kusursuz bir siber güvenliğe sahip olmanız mümkündür. Virüsün engellenmesi için kullanabileceğiniz bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:
Belirtilen önlemler sayesinde sisteminizi koruma altına almanız kolaylaşır. Tüm sürecin kusursuz ve profesyonel bir şekilde tamamlanması için de uzman ekiplerimizle iletişime geçebilirsiniz. Siber güvenlik danışmanlığı hizmetimiz hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.