DDoS Nedir? DDoS Saldırıları Nasıl Önlenir?

DDoS Nedir? DDoS Saldırıları Nasıl Önlenir?

Siber güvenlik alanında DDoS saldırısı sık karşılaşılan tehditlerden biridir. İnternetteki varlıklarınızı tehlikeye atabilen bu konseptin açılımı, “Dağıtılmış Hizmet Reddi” anlamına gelir. Hedef ağı ve çevresindeki sistemi yoğun bağlantılarla yorarak olağan trafiği bozma amacı taşır. Kötü niyetli yazılımlar aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Saldırı, herhangi bir ağ üzerine uygulanabilir. Kurumsal firmalar ve şirketler, eğer yeterince önlemleri yoksa bu tehditin açabileceği problemler karşısında savunmasız kalır. Bu sebeple organizasyonlar “DDoS saldırısı nedir?” sorusunun cevabını iyi öğrenmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Gerekli müdahaleler yapılmadı takdirde hedef web sitesi kalıcı bir şekilde kapanabilir, bu da geri dönüşü olmayan hasarlara yol açar. DDoS saldırısı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. 

DDoS Nedir?

“DDoS nedir?” sorusuna öncelikle kelime anlamıyla yanıt vermek gerekirse “Distributed-denial of service” ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu saldırı yöntemi, sisteminin kaynaklarını tüketmek için ağ sistemlerini aksatmaya yönelik kötü niyetli bir uygulamadır. Bu kapsamda saldırganlar, hedefe fazla miktarda sahte trafik yönlendirerek mevcut işleyişi bozmak için çeşitli yöntemler uygular. Altından kalkamayacağı kadar trafiğe maruz kalan web sitesinin işlevselliği ciddi miktarda hasar görür veya tamamen ortadan kalkar. 

Uygulama şekli sebebiyle, savunmasız her ağ ve sistem bu tehditin kurbanı haline gelebilir. Çeşitli sektörlere ait web siteleri mağdur olabilme kapasitesine sahiptir. Birçok durumda işletmeler, böyle bir suçla karşı karşıya olduklarının farkına bile varmayabilir. Bu sebeple internette varlığı olan bir işiniz varsa Ddos saldırıları hakkında bilgili olmanız ve önlem almanız son derece önemlidir.

DDoS Saldırısı Nasıl Yapılır?

ddos nedir

Tehdidi iyi anlamak için, sürecin nasıl işlediğini öğrenmeniz gerekir. “DDoS saldırısı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını aldıktan sonra, bunu tespit edebilmeniz daha kolay olacaktır. Süreç, internete bağlı ağlar üzerinden yürütülür. Bu ağlar bilgisayarlar ve IoT gibi cihazlardan oluşur ve kötü niyetli yazılımlarla donatılmışlardır. Saldırganın onları uzaktan kontrol edebilmelerine imkan tanır. Her birine “bot” veya “botnet” adı verilir. 

Her bir bota uzaktan emir veren saldırgan, hedeflediği ağa sahte trafik yönlendirir. Botlar, kurbanın IP adresine istekler göndererek aşırı yüklenmeye sebep olur. Kurban ağın artık normal trafiğe izin vermesi mümkün değildir. 

DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır?

“DDos saldırısı nasıl anlaşılır?” sorusuna yanıt olarak verilebilecek en ayırıcı özellik, web sitenizin birdenbire aşırı yavaşlaması veya kapanmasıdır. Ancak bu normal trafik nedeniyle de meydana gelebilir. Uğradığınız saldırıyı olağan trafikten ayırt edebilmek için takip edebileceğiniz çeşitli ipuçları bulunur. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanır: 

  • Tek bir IP adresinden gelen aşırı yoğunluk
  • Benzer davranış örüntülerine (aygıt tipi, lokasyon, tarayıcı versiyon) sahip kullanıcıların miktarı
  • Web sitesi içinde tek bir sayfaya yığılan, açıklanamayan talep artışı
  • Belirli saatlerde olağan dışı tıklamalar, her 10 dakikada bir birden gelen istekler gibi tuhaf örüntüler

İnternet sitenizin günlük ortalamalarının çok dışında olan her davranış bu tehditi işaret eder. Bu nedenle sitenizin trafiğini sürekli olarak takip etmeli ve ziyaretçi analizi yapmanız gerekir.

DDoS Saldırısı Nasıl Engellenir?

ddos nedir

“DDoS saldırısı nasıl engellenir?” sorusunun kesin ve kalıcı bir çözümü yoktur. Ancak birtakım önlemler, bu tehdidin önüne geçmeye ve hasarı minimuma indirmeye yardımcı olur. Alabileceğiniz en iyi önlem, bu kötü niyetli işlemi iyi tanımak ve anında müdahale etmektir. DDoS koruması için başlıca uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanır: 

  • Çeşitli DDoS türleri hakkında bilgi edinmek
  • Güvenliğinde eksikler olan alanları azaltmak
  • Bant ve sunucu genişliklerini kontrol etmek
  • Olağan trafiğinizi tanımak
  • Güvenlik duvarını artırmak 
  • Trafiğe limit koymak 

Aklınızda tutmanız gereken en önemli detay, bu tehdidin birçok formda karşınıza çıkabileceğidir. Tek kaynaklı saldırılardan birçok aygıtın kullanıldığı, oldukça kompleks süreçlere kadar çeşitli türleriyle karşılaşabilirsiniz. Eğer birçok farklı kanaldan gelen tehditlerle karşı karşıyaysanız bu durumda süreci pozitife çevirmeniz oldukça güçtür.. 

Değerlendirebileceğiniz bir çözüm, bu tarz tehditleri doğrudan yönlendirebileceğiniz bir “karadelik” inşa etmektir. Ancak bu karadelik, olağan tıklamaları da ağdan çıkarabilir. Bu önlem sonucunda sahte ağ devre dışı bırakılsa da, site yine normal trafiğe kapanır ve saldırgan hedefine ulaşmış olur. 

DDoS saldırısı yapma bir siber suçtur. Eğer internet sitenizin böyle bir suça kurban olduğunu düşünüyorsanız hakkınızı hukuki yollardan arayabilirsiniz. Mevcut yasalar gereğince DDoS saldırısı cezası bir yıldan beş yıla kadar hapistir. Eğer web sitenizin güvenliğini artırmak için kalıcı çözümler arıyorsanız firmamız GoldStone’la iletişime geçebilir, siber güvenlik danışmanlığı hizmetiyle her zaman hazırlıklı olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir